OVER

Als kind was ik al in de weer met plantjes, zaadjes, groen: ik keek ze de grond uit, arrangeerde ze en was verwonderd over de kracht die erin leek te schuilen. Ook in de buurt waar ik opgroeide was er groen, er stonden veel grote bomen: kastanjes, beuken, eiken. Daarnaast was er de zee, met weer een heel ander soort kracht en beweging. Ik was een kijkend kind.

Mijn eigen groeien ging gepaard met veel vragen: wie ben ik, waarom ben ik hier, waar kom ik vandaan, waar ga ik heen? Na een aantal jaren kunstacademie en een periode van van alles en nog wat ging ik psychologie studeren, gevolgd door opleidingen (psychoanalytische) psychotherapie en specialisaties. Ik werkte als gedragsdeskundige voor de rechtbank, als hoofd behandeling in instellingen en als psychotherapeut in mijn eigen praktijk. In deze 25 jaar deed ik daarnaast op allerlei manieren aan zelfonderzoek en exploratie van mijn innerlijke wereld, een soort schoonmaak ook.

Wat schetste mijn verbazing toen het eind 2014 ineens heftig begon te bewegen van binnen. Uit de diepte verschenen beelden, associaties en nieuwe gedachten, die met een enorme urgentie vroegen om vorm, materialisatie. Er was geen houden aan: er roerde zich een kracht, waaraan op geen enkele manier weerstand te bieden was. De beelden moesten getekend gaan worden, anders zou ik tot ontploffing komen.

Dus een kamer ontruimd, grote tafel laten maken, daglichtlampen aangeschaft en veel papier gekocht. Na zoveel jaren ‘weg’, in een ander ‘land’ te zijn geweest merkte ik zenuwen: waar ga ik beginnen? Vervolgens ging alles vanzelf, aangestuurd door iets van binnen, een innerlijke stroming, van beneden naar boven, van binnen naar buiten, door mijn hand heen. Deze kracht laat zich niet remmen, maar als ik er met mijn ‘ik’ tussen ga zitten en van alles wil, dan wordt het helemaal niks, heb ik wel gemerkt.

Niet alleen wat betreft het proces, maar ook inhoudelijk gaat mijn werk over deze beweging, deze stuwing, soms ook over de tekenbeweging op zich. Natuur, leven/dood, identiteit en verbinding zijn voor mij terugkerende onderwerpen, evenals het grensgebied tussen subtiele en gestolde energie, materie.
Behalve op het tekenen richt ik mij op het maken van installaties, driedimensionale (binnen- en buiten)beelden en werken in opdracht (al dan niet locatie-gebonden).