NEWS

                     

Winterkabinet
December 1 – 29, 2019
Amstelpark 13, Amsterdam

Tekenkabinet Pop Up IJburg
September 13 – October 27, 2019
Pampuslaan 11, Amsterdam

The Big Draw

In het jaar 2000 startte in Londen de stichting The Campaign for Drawing met The Big Draw.
The Big Draw is een internationaal tekenevenement, dat jaarlijks in vele grote steden wereldwijd plaatsvindt: in Londen, Berlijn, Barcelona, New York, Sidney, Budapest, Kaapstad, etc.
De hele stad wordt dan gedurende een aantal dagen uitgedaagd om te tekenen.
Nederland wordt ook dit jaar vertegenwoordigd door Nijmegen.

“Het interationale festivalthema van The Big Draw 2019 is ‘Drawn to Life’: tekenen als een hulpmiddel om het leven te verbeteren.
Niet alleen om te helpen bij het uitdrukking geven aan en sturen in de uitdagingen van het leven, maar ook als middel tot genezing.
Tekenen als non-verbale taal met de kracht om te veranderen en te evolueren.
Donderdag 5 september om 14.30 uur opent burgemeester Bruls ons tekenfestival in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.”

         

 

Op uitnodiging van De Lindenberg te Nijmegen toon ik van 1 t/m 18 september in het ExpoPodium eerder en recent werk.

Locatie: ExpoPodium De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen
Openingstijden: ma – vr 11.00 – 21.00 uur, za 11.00 – 17.00 uur, zo beperkt geopend (bel 024 3273911)

www.delindenberg.com
www.thebigdrawnijmegen.nl
www.thebigdraw.org

   

Zomerkabinet
May 1 – 26, 2019
Amstelpark, Amsterdam

 

“SITTARD, WAT VERBEELD JIJ JE?”
De Salon Sittard-Geleen biedt tweejaarlijks een podium aan kunstenaars op het gebied van de autonome beeldende kunst: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, ruimtelijk, film, video, animatie en internet.
De geselecteerde kunstenaars hebben een binding met Sittard-Geleen of de voormalige Westelijke Mijnstreek.

“SITTARD, WAT VERBEELD JIJ JE?” duurt van 16 december 2018 t/m 27 januari 2019

Deze tentoonstelling in het Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen staat in het teken van de herdenking van 775 jaar stadsrechten van Sittard in 2018.
De titel “SITTARD, WAT VERBEELD JIJ JE?” verraadt een zekere arrogantie, die de Salon met het vraagteken wil benadrukken.
Wat nemen wij mee naar de toekomst, gezien door de ogen van de geselecteerde kunstenaars?
Zij hebben zich verdiept in wat de stad is en kan worden. Elke exposant laat unieke kunst zien, die speciaal voor dit evenement is ontworpen en samengesteld.

Neem een kijkje op www.salonsittard-geleen.nl

          Domijnen Sittard Januari 2019 (foto: Myrthe Ingenhut)

          

Zaaltekst bij het werk “Resurrection (Coal)” (2018)

Diep onder de stad Sittard rusten de resten van wouden en moerassen die al ontelbare jaren geleden verdwenen. Deze versteende planten uit het Carboon brachten in de afgelopen eeuw werk en warmte in de vorm van steenkool. Heel af en toe vond men tussen de steenkool fossiele afdrukken van planten, waardoor ze een gezicht kregen en we een glimp van een ver verleden konden opvangen. Tegenwoordig wordt de steenkool onder onze voeten niet langer gedolven, maar nog altijd verwarmen we onze huizen met de bloemen die miljoenen jaren geleden bloeiden en nu als olie of gas weer aan het oppervlak komen.
Laura van Eik (Den Haag, 1962) ging op zoek naar typerende planten die het ‘gezicht van Sittard’ vandaag de dag vormen. Haar werk bestaat uit zeven tekeningen in steenkool, waarbij de kool is vermalen tot poeder en gebonden met gebleekte lijnolie. Met de steenkool tekende ze ‘portretten’ van thans voorkomende planten langs de Geleenbeek. De versteende planten geven zo een gezicht aan de nieuwe planten en gaan een verbinding met elkaar aan, raken verweven; de oude planten staan als het ware op vanuit de donkere bodem en stijgen op naar het licht, een wederopstanding.

Met dank aan: Natuur Historisch Museum Maastricht / Nigel Harle

     

www.cbkemmen.nl

Winterkabinet / Tekenkabinet 1st Lustrum (Part III)
December 1 – 24, 2017
Amstelpark, AmsterdamTekenkabinet 1st Lustrum (Part II)
September 1 – November 26, 2017
Amstelpark, Amsterdam

     

Tekenkabinet 1st Lustrum (Part I)
August 9 – 14, 2017
Museum Waterland, Purmerend

www.tekenkabinet.nl

Zomerexpo 2017
May 25 – August 20
Museum De Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis, Zwolle


Reflection no 3

This drawing was selected during the Amsterdam preliminary round for Zomerexpo 2017.
It is exhibited in Kasteel Het Nijenhuis (garden room), Wijhe.
On July 1 I will be present in the garden room for a ‘meet & tweet’ together with Hans Janssen, curator modern art Gemeentemuseum Den Haag (14-16 pm).

www.zomerexpo.nl

HANSEartWORKS 2017
June 15 – 18
Museumkwartier (IJsselkade), Kampen

Laura van Eik geselecteerd voor HANSEartWORKS

DOESBURG – De Hanzestad Doesburg is vertegenwoordigd bij HANSEartWORKS tijdens de 37ste Internationale Hanzedagen van 15 tot en met 18 juni in Kampen door kunstenaar Laura van Eik.
Net als 19 andere kunstenaars uit binnen- en buitenland is zij geselecteerd een kunstwerk te maken vanuit het thema ‘Water verbindt’. Alle kunstwerken worden in zeecontainers tentoongesteld, in een kunstenaarsdorp waar het publiek langs kan lopen. De twintig kunstenaars zijn tijdens de Hanzedagen in Kampen aanwezig. De expositie vindt plaats in het Museumkwartier van Kampen. Van Eik heeft een bloeiende
psychotherapiepraktijk in Doesburg.
Sinds 2015 voert zij haar oude vak weer uit. Zij maakt werken op groot en klein papier, gebaseerd op voornamelijk plantaardige groeivormen. Zij behandelt vaak thema’s als leven en dood, identiteit, groeikracht, natuur, verbinding, binnen en buiten, het grote en het kleine. Laura van Eik is een veelzijdig kunstenaar en de gemeente Doesburg is in bijzondere mate trots dat zij is uitverkoren deel te nemen aan de HANSEartWORKS in 2017. Haar kunstwerk bestaat uit vier delen, waarbij verschillende materialen worden gebruikt. (Regiobode, 22 maart 2017)
 

www.hanze2017.nl