—
Klimaatexpo ’22, Zwolle
—
—
TEKENKABINET
9-12 december 2021
‘expo thuis’ Plantage Middenlaan 9 Amsterdam
—
Tekenkabinet IX
1 – 26 september 2021
Amstelpark 13, Amsterdam
—
Salon Sittard
www.salonsittard-geleen.nl
—
WINTERKABINET XS
Tekenkabinet – Amstelpark Amsterdam
12 / 13 december 2020
—
Jubileumeditie 2-jaarlijkse Salon Sittard-Geleen
De Salon wordt georganiseerd door Stichting De Salon Sittard-Geleen in samenwerking met het Museum voor Hedendaagse Kunst De Domijnen (13e editie). De Salon 2020-2021 wordt gehouden van 13 december 2020 tot en met 31 januari 2021 met als thema ‘Landschap 2.0’. Curatoren: Marjo Boesten en Arjen van Prooijen
Het NBTC heeft in het kader van Perspectief 2030 een aantal thema-jaren. In 2021 gaat dat een ‘Ode aan het Nederlands Landschap’ worden. Dit is de aanleiding voor Stichting De Salon Sittard-Geleen om op 13 december 2020 een expositie te openen in Museum De Domijnen in Sittard met als werktitel ‘Landschap 2.0’.
Het landschap in de directe omgeving van Sittard-Geleen is een bijzonder, maar ook een kwetsbaar landschap. De gemeente grenst zowel aan België als Duitsland en is in dat opzicht tamelijk uniek. De landsgrenzen van Duitsland en België vervagen wellicht door het begrip Euregio, maar worden nog altijd als grens ervaren. Met de Maas aan de Belgische kant is ook een fysieke grens direct zichtbaar. Bij Sittard-Geleen begint het heuvelland met de Kollenberg als meest noordelijke heuvel. Het gebied wordt wel de poort naar Zuid-Limburg genoemd.
De contrasten in het landschap rond Sittard-Geleen worden niet alleen als schoonheid ervaren. Dat de schoonheid van de natuur eeuwig en altijd blijft en niet wordt aangetast is een illusie. Er is wel degelijk sprake van aantasting en verandering. De Staatsmijn Maurits in Geleen, het latere DSM, Nedcar en de containerhaven in Born hebben het gebied een ander aanzien gegeven. Als je als automobilist over de A2 naar het zuiden reist, dan is de eerste afslag naar Sittard bij een industrieel complex, Nedcar. De tweede afslag enkele kilometers verderop is bij het grote chemisch industrieterrein Chemelot. Ter hoogte van de oostgrens van Sittard overheersen grensoverschrijdende natuur- en landbouwgebieden het landschap. Ten zuiden van Sittard is momenteel het project ‘Corio Glana Highlight 20’ in uitvoering, een grootschalig project van Waterschap Limburg, Provincie Limburg, gemeente Sittard-Geleen en Natuurmonumenten.
Het doel van de expositie is om een brede kijk op het toekomstig landschap te ontwikkelen om daarmee de bewustwording en de ideeën over schoonheid en kwetsbaarheid van het landschap rond onze gemeente te verbreden en misschien te veranderen. Het landschap om ons heen lijkt zo gewoon dat we meestal naar het buitengewone landschap willen kijken en de schoonheid van ons eigen landschap niet meer zien.
Onze interesse voor het landschap wordt gewekt als het ons verontrust óf juist rust en recreatie verschaft. Wij ervaren de diversiteit, maar ook de verschraling. Wij weten dat biodiversiteit wenselijk is, maar op de proef wordt gesteld. Dat enerzijds boeren en anderzijds de wens tot natuurbeheer worstelen met dilemma’s is bij iedereen bekend. De beleving van het landschap wordt ervaren via onze zintuigen: het licht, de ruimtelijke beleving, de geuren, de kleuren en het geluid. Wij hopen dat de tentoongestelde invalshoeken een verfrissende blik zullen opleveren.
Ruim 40 kunstenaars die een binding hebben met de regio Sittard-Geleen zijn door curatoren Arjen van Prooijen en Marjo Boesten uitgenodigd om werk aan te leveren voor de expositie in het Museum voor Hedendaagse Kunst De Domijnen aan De Ligne in Sittard. Er is een educatief programma ontwikkeld bij de expositie ‘Landschap 2.0’, gericht op scholieren, studenten, volwassenen en senioren, zowel inwoners als bezoekers van de gemeente Sittard-Geleen.
—
Tekenkabinet XS
1 mei 2020
www.tekenkabinet.nl
—
Winterkabinet
December 1 – 29, 2019
Amstelpark 13, Amsterdam
—
Tekenkabinet Pop Up IJburg
September 13 – October 27, 2019
Pampuslaan 11, Amsterdam
—
The Big Draw
In het jaar 2000 startte in Londen de stichting The Campaign for Drawing met The Big Draw.
The Big Draw is een internationaal tekenevenement, dat jaarlijks in vele grote steden wereldwijd plaatsvindt: in Londen, Berlijn, Barcelona, New York, Sidney, Budapest, Kaapstad, etc.
De hele stad wordt dan gedurende een aantal dagen uitgedaagd om te tekenen.
Nederland wordt ook dit jaar vertegenwoordigd door Nijmegen.
“Het interationale festivalthema van The Big Draw 2019 is ‘Drawn to Life’: tekenen als een hulpmiddel om het leven te verbeteren.
Niet alleen om te helpen bij het uitdrukking geven aan en sturen in de uitdagingen van het leven, maar ook als middel tot genezing.
Tekenen als non-verbale taal met de kracht om te veranderen en te evolueren.
Donderdag 5 september om 14.30 uur opent burgemeester Bruls ons tekenfestival in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.”
Op uitnodiging van De Lindenberg te Nijmegen toon ik van 1 t/m 18 september in het ExpoPodium eerder en recent werk.
Locatie: ExpoPodium De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen
Openingstijden: ma – vr 11.00 – 21.00 uur, za 11.00 – 17.00 uur, zo beperkt geopend (bel 024 3273911)
www.delindenberg.com
www.thebigdrawnijmegen.nl
www.thebigdraw.org
—
Zomerkabinet
May 1 – 26, 2019
Amstelpark, Amsterdam
“SITTARD, WAT VERBEELD JIJ JE?”
De Salon Sittard-Geleen biedt tweejaarlijks een podium aan kunstenaars op het gebied van de autonome beeldende kunst: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, ruimtelijk, film, video, animatie en internet.
De geselecteerde kunstenaars hebben een binding met Sittard-Geleen of de voormalige Westelijke Mijnstreek.
“SITTARD, WAT VERBEELD JIJ JE?” duurt van 16 december 2018 t/m 27 januari 2019
Deze tentoonstelling in het Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen staat in het teken van de herdenking van 775 jaar stadsrechten van Sittard in 2018.
De titel “SITTARD, WAT VERBEELD JIJ JE?” verraadt een zekere arrogantie, die de Salon met het vraagteken wil benadrukken.
Wat nemen wij mee naar de toekomst, gezien door de ogen van de geselecteerde kunstenaars?
Zij hebben zich verdiept in wat de stad is en kan worden. Elke exposant laat unieke kunst zien, die speciaal voor dit evenement is ontworpen en samengesteld.
Neem een kijkje op www.salonsittard-geleen.nl
Zaaltekst bij het werk “Resurrection (Coal)” (2018)
Diep onder de stad Sittard rusten de resten van wouden en moerassen die al ontelbare jaren geleden verdwenen. Deze versteende planten uit het Carboon brachten in de afgelopen eeuw werk en warmte in de vorm van steenkool. Heel af en toe vond men tussen de steenkool fossiele afdrukken van planten, waardoor ze een gezicht kregen en we een glimp van een ver verleden konden opvangen. Tegenwoordig wordt de steenkool onder onze voeten niet langer gedolven, maar nog altijd verwarmen we onze huizen met de bloemen die miljoenen jaren geleden bloeiden en nu als olie of gas weer aan het oppervlak komen.
Laura van Eik (Den Haag, 1962) ging op zoek naar typerende planten die het ‘gezicht van Sittard’ vandaag de dag vormen. Haar werk bestaat uit zeven tekeningen in steenkool, waarbij de kool is vermalen tot poeder en gebonden met gebleekte lijnolie. Met de steenkool tekende ze ‘portretten’ van thans voorkomende planten langs de Geleenbeek. De versteende planten geven zo een gezicht aan de nieuwe planten en gaan een verbinding met elkaar aan, raken verweven; de oude planten staan als het ware op vanuit de donkere bodem en stijgen op naar het licht, een wederopstanding.
Met dank aan: Natuur Historisch Museum Maastricht / Nigel Harle
—
—
Winterkabinet / Tekenkabinet 1st Lustrum (Part III)
December 1 – 24, 2017
Amstelpark, Amsterdam
Tekenkabinet 1st Lustrum (Part II)
September 1 – November 26, 2017
Amstelpark, Amsterdam
—
Tekenkabinet 1st Lustrum (Part I)
August 9 – 14, 2017
Museum Waterland, Purmerend
—
Zomerexpo 2017
May 25 – August 20
Museum De Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis, Zwolle
Reflection no 3
This drawing was selected during the Amsterdam preliminary round for Zomerexpo 2017.
It is exhibited in Kasteel Het Nijenhuis (garden room), Wijhe.
On July 1 I will be present in the garden room for a ‘meet & tweet’ together with Hans Janssen, curator modern art Gemeentemuseum Den Haag (14-16 pm).
—
HANSEartWORKS 2017
June 15 – 18
Museumkwartier (IJsselkade), Kampen
Laura van Eik geselecteerd voor HANSEartWORKS
Net als 19 andere kunstenaars uit binnen- en buitenland is zij geselecteerd een kunstwerk te maken vanuit het thema ‘Water verbindt’. Alle kunstwerken worden in zeecontainers tentoongesteld, in een kunstenaarsdorp waar het publiek langs kan lopen. De twintig kunstenaars zijn tijdens de Hanzedagen in Kampen aanwezig. De expositie vindt plaats in het Museumkwartier van Kampen. Van Eik heeft een bloeiende
Sinds 2015 voert zij haar oude vak weer uit. Zij maakt werken op groot en klein papier, gebaseerd op voornamelijk plantaardige groeivormen. Zij behandelt vaak thema’s als leven en dood, identiteit, groeikracht, natuur, verbinding, binnen en buiten, het grote en het kleine. Laura van Eik is een veelzijdig kunstenaar en de gemeente Doesburg is in bijzondere mate trots dat zij is uitverkoren deel te nemen aan de HANSEartWORKS in 2017. Haar kunstwerk bestaat uit vier delen, waarbij verschillende materialen worden gebruikt. (Regiobode, 22 maart 2017)